piątek, 7 lutego 2014

Faszerowana pieczona papryka



1 porcja - 271 kcal
przepis na 1 porcje :

składniki : 
* papryka
* 1/2 cebuli
* 1/2 pomidora
* 50 g suszonych grzybów
* 100 g twarogu chudego
* przyprawy : pieprz, majeranek, ostra papryka

wykonanie :
1. Kilka godzin przed zrobieniem farszu moczymy suszone grzyby w wodzie.
2. Smażymy cebulkę.
3. Robimy farsz. Twaróg przyprawiamy, dodajemy do niego posiekanego pomidora, odcedzone grzyby, usmażoną cebulkę i mieszamy.
4. Paprykę przekrawamy na górze i wykrawamy gniazdko z ziarnkami. Następnie płuczemy paprykę, aby nie pozostało żadne ziarnko.
5. Do papryki wkładamy farsz i następnie przykrytą "czapeczką" paprykę, wkładamy do żaroodpornego naczynia, z odrobiną wody do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 20 minut. Po 20 minutach zdejmujemy "czapeczkę", którą kładziemy obok i pieczemy jeszcze 25 minut.

2 komentarze: